Jak rozgrzać się w zimny dzień?

Proponujemy wegetariański bogracz!

czytaj więcej
point

Masz ochotę na coś lekkiego?

Wypróbuj nasze pomysły na sałatki

czytaj więcej
point

Lubisz domowy chleb

Zobacz jak można go samemu upiec

czytaj więcej
point

Jesteś na diecie bezglutenowej?

Zrób ciasto wg. naszego przepisu

czytaj więcej
point

Ulubione przepisy

Pasztet z fasoli adzuki

Niedługo majówka i wszyscy tęsknią za zieloną sałatą, rukolą i młodymi szparagami. Tęsknimy i my. Cóż jednak zrobić, skoro na dworze zimno i zielenina nie spieszy się...

zobacz przepis

Cukinia faszerowana

Na okolicznych polach niepokojąco obficie obrodziła cukinia. Kształty ma dziwne jakieś, cudacznie pokręcone, a rozmiary zaskakująco duże. Czasy niepewne, na Wschodzie kotłuje się...

zobacz przepis

Domowe czekoladki

To naprawdę koniec. Decyzja zapadła nieodwołalnie: kończymy z czekoladą. Nie dlatego, żebyśmy jej nie lubili – wręcz przeciwnie: gorzkawo-słodkawy smak czekolady roztkliwiający...

zobacz przepis

Tarta z rabarbarem i malinami

Lipcowe niebo zaciągnęło się na kolor sino-stalowy i polała się woda. Nieomylny to znak, że mamy wakacje. Ten deszczowy dzień wykorzystujemy do wakacyjnych przygotowań właśnie, bo już...

zobacz przepis

Carpaccio z buraka z imbirem

Bez obaw nie wspomnimy ani słowem o polityce, ale niedawno trochę przypadkowo znaleźliśmy się w samym środku ognistej dyskusji z cyklu „porozmawiamy o Polsce”. Dyskusja...

zobacz przepis

„Herbatka” na niepogodę 2.0

Szykując się powoli na jesień (to już jutro!) i różne związane z nią niedogodności, zrobiliśmy pierwszą w tym sezonie „herbatkę” na niepogodę. Tym razem jest to...

zobacz przepis

Ziemniaki z nadzieniem

Już niedługo skończą się zeszłoroczne ziemniaki i choć jesteśmy fanami tych młodych, soczystych i delikatnych, dojrzały ziemniak ma także dla nas wiele zalet. Można go na przykłada...

zobacz przepis

Burak z kremem z batatów i imbiru

Po wczorajszym wpisie o zdrowotnych właściwościach buraka nie mogliśmy się oprzeć, żeby nie przygotować jakieś kolejnej buraczanej smakowitości. Oprócz samego buraka...

zobacz przepis

Szpinak z grzybami shitake

Był taki czas kiedy szpinak nieuchronnie kojarzył się z rozgotowaną, zielonkawą breją o niewyraźnym ciepło-mdłym smaku, który trzeba były jeść z uwagi na wysoką zawartość...

zobacz przepis

Ciasto z buraka

Mało jest tak niedocenianych warzyw jak burak. Owszem, jemy ćwikłę na święta (ćwikle kiedyś poświęcimy odrębny artykuł), niekiedy buraczki tarte do pieczeni i to by było na tyle....

zobacz przepis

Szachownica z warzyw

Kiedyś zajrzeliśmy do Quinzi Gabrieli, restauracji w samym centrum Rzymu, znanej z jakości i świeżości swoich dań rybnych. Sale jadalne usytuowane są w XVI- wiecznym budynku tuż obok...

zobacz przepis

Witariańskie buritto

Zatęskniliśmy do kuchni witariańskiej, a tu niepodziewanie nadeszła inspiracja od naszego specjalnego wysłannika do Los Angeles, który z pasją opowiadał, jak to objadał się...

zobacz przepis

Ajwar z dyni

Ajwar pochodzi z kuchni serbskiej i jest popularny głównie na Bałkanach. Oryginalny, domowy ajwar wykonywany jest z bakłażanów i pieczonej papryki, ale w naszym,...

zobacz przepis

W naszych przepisach używamy wyrobów marki Spiżarnia

Najnowsze przepisy

Falafele na zielsku

Obfitość wszelakiego zielska przekracza teraz potrzeby miłośnika świeżych warzyw. Świeży szpinak, liście musztardowca, młoda marchewka i kalarepa, amarantus, sałata rzymska,...

zobacz przepis

Mercado da baixa

Dobre wiatry zagnały nas ponownie do Lizbony. Dobre, bo przecież złe wiatry do Lizbony nie gnają. Złe wiatry mogą zagnać na Kołymę w lutym. Do Lizbony nas zagnały w maju, a...

zobacz przepis

Kwiaty cukinii z farszem wege

No to dzisiaj oficjalnie zaczęliśmy sezon na kwiaty cukinii. Ten rarytas pojawia się zawsze w okolicach maja i niestety szybko znika. Z drugiej strony, może właśnie dlatego...

zobacz przepis

Bataty z ajwarem

Majówki ciąg dalszy. Jak wszyscy korzystamy ze zniewalającej pogody i każdą wolną chwilę spędzamy na zewnątrz, ciesząc się długo wyczekiwanym słońcem. Wczoraj...

zobacz przepis

Awokado z ajwarem i likierem pomarańczowym

Nareszcie nadszedł czas na szparagi. Zawsze na początku sezonu nie cudujemy, nie kombinujemy i nie przedobrzamy. Po prostu pieczemy szparagi w piekarniku lekko skropione...

zobacz przepis